Facebook verwijderen

3 August 2014 -

Vijf dagen geleden las ik een artikel op The Verge, met de dramatische titel “I killed Facebook and left it’s body in the woods”. Hierover, Facebook verwijderen, peins ik al enige jaren. Tot vervelens, van vooral mijn Facebook-vrienden, toe.

Facebook was sinds 2007 voor mij de meest persoonlijke plek van contact. Op het “hoogtepunt” had ik 400+ vrienden en poepte ik er alles uit. De laatste jaren timmerde ik mijn account dicht en verwijderde ik veel materiaal en likes en bleef ik netjes onder mijn zelf gestelde social-grens van 200 vrienden (sowieso een aanrader).

Waarom dan?

Hoe duidelijker en sneller je keuzes maakt, hoe makkelijker het leven wordt. Ik ontvriend en ontvolg daarom graag. Net als dat ik graag regelmatig accounts, media en andere data die ik niet gebruik of als niet waardevol verwijder. Opgeruimd staat netjes. Facebook is slechts één van de vele puntjes op die lijst, maar wel de moeilijkste.

Facebook’s biggest problem is us. It never turns its attention away from us, and it never lets our attention turn away from it. To borrow from Annie Dillard, Facebook is the constant verbalization of our awareness, it is the nagging need to experience every moment in anticipation of a moment yet to come: the mechanical drip of serotonin that comes with every “like.” – The Verge

Facebook is een klootzak, dat weten we allemaal. Ze verdienen geld aan onze persoonlijke communicatie met elkaar, maar dat kan alleen als ze hun advertenties tussen ons contact kunnen plaatsen. Het gaat dus niet om ons, maar om Facebook en hun adverteerders.

Mijn streven is jou zo puur mogelijk te laten communiceren met andere mensen. Facebook haar streven is om jou zo te laten communiceren, dat zij er geld aan kunnen verdienen. I dislike. Dit is de verklaring voor waarom er in mijn timeline de laatste jaren steeds minder interessante dingen staan en steeds meer herhalingen van die oninteressantheid.

Dat laatste is misschien mijn grootste ergernis. Dagelijks de timeline op chronologische volgorde zetten ipv ‘top stories’ (lees: dat wat Facebook me wil laten zien). En in die chronologische timeline vervolgens elke nieuwe like of comment van diezelfde post, waarmee ik 3 dagen terug al klaar was, voorbij zien komen. Bah!

Waarom nu?

Ik postte gister, voor de tigste keer, op Facebook dat ik weer bijna-maar-niet-helemaal m’n account had verwijderd. Mijn vrienden reageerden semi-geïrriteerd en/of melig en ik ergerde me dáár weer aan. Ergernis, aan mezelf, iets of iemand anders, is voor mij de beste drijfveer. Dus mij vind je niet meer op Facebook. Superdoei!

Wat nu?

Elk van mijn Facebookvrienden staat in mijn adresboek en we kunnen elkaar op minimaal één manier bereiken: e-mailtelefoon, Twitter, Whatsapp, Skype, iMessage / SMS, Spotify, Instagram, Swarm, RunkeeperCouchsurfing, of beter: in persoon. Met al deze communicatiewijzen heb ik over het algemeen veel puurder contact dan met Facebook. Afgezien van Facebook Messenger misschien, maar dat kunnen Whatsapp en iMessage ook.

Moet ik nu ook?

Neen. Ik probeer hier niemand behalve mijzelf te overtuigen. Ik schrijf het hier op, omdat ik weet dat het mensen om mij heen ook bezig houdt en omdat zij mij gaan vragen waarom ik dit doe.

Ik ben wel benieuwd wat je van mijn verhaal vindt. Laat het me weten in een reactie hieronder of via één van die kanalen die ik hierboven vermeld.

N.B. Of ik nooit meer op Facebook terug kom, dat weet ik niet. Vooral mijn bedrijfspagina vond ik moeilijk achter te laten en ik ben bang dat ik nu niet meer voor feestjes word uitgenodigd, maar voorlopig probeer ik het zonder.

 • erwblo

  Via FB heb ik weer contact met mensen die ik totaal uit het oog verloren was, vind ik heel simpel mensen die ik op weinig andere manieren kan vinden, onderhou ik contact met mensen die niet op andere social media zitten, etcetera. Geen haar op mijn hoofd die er over denkt om mijn FB account op te heffen. Ik ben waar de mensen zijn die belangrijk voor me zijn: voor velen is dat Facebook, voor anderen Twitter, voor anderen G+.

  • En dat is waarom Facebook voor mij minder waardevol is. Ik heb er bijna geen mensen zitten die ik niet op een andere wijze kan benaderen (of zij mij).

   • Erwin

    Daarbij is er veel meer interactie op FB dan op Twitter, als rechtgeaard Twitterliefhebber wou ik dat het anders was, maar helaas …
    Erwin

   • Dat zie ik ook wel, maar ik merk daar zelf niet zoveel van. Ik hecht weinig waarde aan die interactie / communicatie. Het heeft dus heel duidelijk met mijn eigen voorkeuren te maken. Ik zou eens in kaart moeten brengen welke voorkeuren dat zijn :)

 • Marike

  Facebook is voor mij een kroeg. Geen hippe kroeg, al lang niet meer. Er hangt overal reclame en de kranten op tafel zijn soms van vorige week. Ook komen er regelmatig mensen die ik niet zo vreselijk veel te melden hebben. Toch vind ik het er gezellig, mijn beste vrienden en familie zijn er allemaal. En als ik geen zin heb, kom ik gewoon een tijdje niet.

  • Mooi verwoord :) De kroeg-metafoor gaat denk ik op voor misschien wel elke soort van social media. Facebook is voor mij een kroeg waar ik liever niet meer kom. Maar wie weet dat mijn vrienden me er weer eens heen sleuren ;-)

 • svwrd

  Voor reclame (en onprettige delen van FB eg. News Ticker blokkeren) zijn plugins als Facebook Purity een uitkomst. Met wat eigen hackwerk kom je ook een heel end. En die saaie reposts, tja – selectiever volgen en ontvolgen lijkt me het devies. Facebook is niet beter of slechter dan andere informatiestromen; het is je eigen curatiegedrag dat de doorslag geeft imo.

  • Je wilt niet weten hoe selectief ik heb zitten cureren. Ik ben juist één van de personen die je alle trucs van filteren op Facebook kan uitleggen. Van de ongeveer 200 vrienden die ik nog had, heb ik veel al ontvolgd en sommige als ‘acquaintance’ geselecteerd etc. etc. Maar zelfs dit maakte het voor mij niet beter.

 • ronaldmulder

  Ik ben nu ongeveer een half jaar Facebook-loos. De reden voor vertrek was dat ik de signal-to-noise ratio niet naar een acceptabel niveau kreeg. Dat zal voor iedereen natuurlijk verschillend liggen. Wat ik mis zijn inderdaad uitnodigingen, plus dat ik via Facebook bij een aantal diensten inlogde, waardoor ik nu niet altijd meer bij mijn ‘oude’ accounts kan. Maar verder bevalt het prima!

  • De signal-to-noise ratio is inderdaad waarop ik bedoel met die timeline-vervuiling. Ik ben tot nu toe heel blij en vind dat ik het al 2 jaar terug had moeten doen. Maar wel beetje afkicken. Vannacht droomde ik zelfs dat ik op Facebook kon en gewoon alles kon zien wat mensen posten. Ik vond ‘t maar niks :)

   Anyways. Opvallend veel mensen om me heen blijken het al gedaan te hebben of er mee bezig te zijn. Interessant!

 • Maartje

  Dit blog is precies de discussie die zich vaak in mijn hoofd afspeelt. Facebook maakt zichzelf steeds onaantrekkelijker. Bah! Mijn nieuwste irritatie is dat ik nu verplicht ben om messenger op mijn telefoon te installeren omdat ik anders geen persoonlijke berichten meer kan lezen.
  Toch heb ik nog niet het moment bereikt waarop ik denk ‘en nu ben ik er helemaal klaar mee!’ Alhoewel ik zeker weet dat dat moment niet lang meer op zich laat wachten.

  • Mijn tip: gewoon doen. Ik heb er spijt van dat ik het niet veel eerder deed! Andere tip: sla wel even de contactgegevens op van mensen die je buiten Facebook niet in lijstjes hebt ;)

 • Pingback: michael()

 • Pingback: Wade()

 • Pingback: nathaniel()

 • Pingback: jay()

 • Pingback: don()

 • Pingback: wade()

 • Pingback: Larry()

 • Pingback: milton()

 • Pingback: Chris()

 • Pingback: salvador()

 • Pingback: benjamin()

 • Pingback: zachary()

 • Pingback: Jon()

 • Niels

  Een stap voor stap uitleg hoe je dat kan doen lees je hier, Facebook account verwijderen.